Acer ConceptD 5 recension (i7-11800H+RTX3060)

Acer ConceptD 5 recension (i7-11800H+RTX3060)

De Acer ConceptD 5 (2021) med Intel 11:e generationens CPU och RTX 3000 GPU är en framstående bärbar dator för “kreativa” proffs. Denna stigande kategori har upplevt mycket flyt under de senaste åren, vilket återspeglar en växande efterfrågan på kraftfulla mobila datorer för att hantera professionella grafikuppgifter.

Antingen bärbara speldatorer eller arbetsstationer har delvis adresserat denna kategori tidigare. Ingen av dem var dock perfekt för den nya generationen av kreativa proffs och influencers.

Prissättningen av komponenter för spelbärbara datorer kan optimeras genom att använda en låg RAM-konfiguration (16 GB) eller en långsammare hårddisk utan att det påverkar spelupplevelsen så mycket. Dessutom är skärmkvaliteten ofta inte tillräckligt hög för professionellt grafikarbete.

Arbetsstationer har tillräcklig hårdvara och skärmar men kommer med företagsfunktioner och garantier som kan vara överdrivet (och överprissatta) för frilansare eller småföretag.

Branschens svar är bärbara datorer som Acer ConceptD 5, som är grafiskt lika kraftfull som (liknande storlek) spelriggar men med snabbare lagring, högre max RAM, bättre skärmar och en företagsvänlig design.

Specifikationer Höjdpunkter

Den specifika enheten vi granskar är Acer ConceptD 5 (SKU CN516-72G-787Y) med Intel Core i7-11800H, 16 GB av DDR 3200Mhz RAM och NVIDIA RTX3060 6 GB.

Det finns 1 TB lagringsutrymme i form av en Samsung MZVL21T0HCLR-00B7, som är en OEM-version av den populära Samsung 980 Pro SSD. Vid publicering såldes den bärbara datorn för 1999,99 USD.

Observera att det är möjligt att lägga till upp till 64 GB RAM och 2 TB lagring i en RAID0-konfiguration. Vi har sett hur mycket extra prestanda RAID0 kan lägga till när vi granskar Acer Triton 500 SE.

Industridesign

ConceptD 5:s chassi är huvudsakligen tillverkat av metall, förutom bildskärmsramarna, där de olika radioantennerna sitter.

Metallytan har en Micro-Arc Oxidation (MAO) finish som ser extremt tuff ut att repa eftersom det är ett tunt lager av keramiskt material. Det fångar fingeravtryck lite, men totalt sett är det en praktisk finish som verkar mer hållbar än vanligt aluminium.

Acer ConceptD 5 ser väldigt “professionell” ut och jag fick massor av feedback från branschinsiders om att Creative-användare vill se “seriösa” ut inför en företagskund som kanske inte uppskattar estetiken för “spelbärbar dator”.

Chassit är tunt och lätt för en 16-tums bärbar dator. Tjockleken är 19,8 mm för en vikt på 5,28 pund, vilket betyder att den här datorn är en mycket effektiv mobil Creative Workstation om du måste arbeta på språng, som många influencers och proffs gör nuförtiden.

Tangentbord och styrplatta

Tangentbordet i full storlek har stora tangenter som är bekväma och hala. Tangentvägen verkar vara 1 mm eller något lägre, och den bärnstensfärgade bakgrundsbelysningen är vacker och tänds så fort du trycker på en tangent.

Denna omedelbara bakgrundsbelysningsutlösare är en mycket trevlig touch eftersom dagens bärbara datorer ofta tvingar dig att uttryckligen slå PÅ bakgrundsbelysningen, bara för att stänga av den en minut senare om du inte aktivt skriver, vilket är ganska irriterande om du läser eller tittar på en video. Tack, Acer.

Styrplattan är väldigt stor och bekväm, även om du utför komplexa Windows-gester. Gorillaglasytan är tuff och känns enormt slät: ett måste för Creative-användare eftersom de kan arbeta i timmar utan att få fingertopparna irriterade av en grövre textur.

Hamnar

Det finns gott om hamnar, och närvaron av två USB-C Thunderbolt 4 kommer att se till att du kan använda den här bärbara datorn som en fast dator med extern lagring och valfritt via en högpresterande Thunderbolt-docka.

Thunderbolt 4 ger inte snabbare toppbandbredd, men det tillåter det fler 4K-skärmar att vara ansluten samtidigt än Thunderbolt 3, en potentiell produktivitetsvinst för proffs.

Äldre USB-portar i full storlek använder USB 3.2 Gen2-protokollet, vilket är det bästa du kan göra med dessa portar, och du hittar HDMI 2.1, Gb RJ45 Ethernet och Kensington stöldskyddsportar som kontorsklara kontakter.

Du kan ladda den bärbara datorn via en av USB-C-portarna i ett nafs, men det medföljande 135W nätaggregatet krävs för att använda datorns fulla hastighet.

Ljudkvalitet

Den här bärbara datorn har en stereohögtalarkonfiguration med två bottenhögtalare. Som ett resultat är högtalarljudkvaliteten anständig, men uppåtriktade design med fyrhögtalare kommer att projicera kraftfullare och högre ljudkvalitet.

Det är tillräckligt bra för att ha en bra filmupplevelse på vägen, men jag har hört bättre, som Huawei Matebook 16 eller Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen4.

Jag rekommenderar att du aktiverar det integrerade DTS:X Ultra-surroundljudsalternativet för att förbättra spatialiseringen en hel del. Ändå antar jag att folk kommer att använda högkvalitativa hörlurar eller ett externt högtalarsystem för professionellt arbete.

Visa

Concept D5:s display är ett välbalanserat val eftersom den har en 3K-upplösning och hög färgnoggrannhetvaliderad av Pantone.

Acers 3K-val tillåter hög skärmprestanda för kreativa proffs utan en massiv påverkan på batteritiden och prislappen som en 4K-skärm skulle framkalla. 4K-skärmar skapar en enorm tömning på batteriet och väljer en 3K-skärm skulle kunna förbättra batteritiden med ~25 %.

“HÖG DISPLAYPRESTANDA FÖR KREATIVA PROFESSIONELLA UTAN EN MASSIV TRYCK PÅ BATTERIET”

Displayens 400 NITs ljusstyrka är inte den högsta, men jag tycker att den är lämplig för de flesta professionella användningar om du inte redigerar videor på ett kafé under en solig eftermiddag. Även om det kan hända, är det rimligt att säga att Creative-proffs tenderar att arbeta i ett svagt upplyst område, med så lite bländning som möjligt, så 400 NIT borde vara bra, även om mer ljusstyrka aldrig har skadat någon.

Om du är frestad att använda GeForce RTX 3060 för att spela spel kan det vara värt att notera att detta är en 60Hz skärm, så du skulle behöva avstå från den vertikala synkroniseringen för att nå högre effektiva bildhastigheter. Spelare är mer benägna att välja en Acer Predator Triton 300 SE eller 500 SE, som vi tidigare granskat.

Prestanda

Den kreativa prestandan hos Acer ConceptD 5 överträffar något våra förväntningar. När jag kom in i den här recensionen trodde jag att den skulle konkurrera med Acer Predator Triton 300 SE, men den är märkbart bättre.

Och det är vettigt: som en bärbar dator för grafikproffs har ConceptD 5 bättre komponenter, som t.ex. mycket snabbare SSD, vilket gör stor skillnad i Creative benchmarks.

De GeForce RTX 3060 grafikprocessor kan se identisk ut med Predator Triton 300 SE på ytan, men ConceptD 5 GPU kan dra upp till 105W istället för 75W i 300 SE. Wattskillnaden förklarar varför ConceptD 5 får högre poäng i spel/GPU-riktmärken.

I absoluta termer erbjuder den här bärbara datorn utmärkta mobilitetsprestanda om du tittar på grafikprestandan “för vikten.” Om du vill driva saker ännu högre bör du titta på GeForce RTX 3080 i form av Acer ConceptD 7, men det är kanske för en annan recension. Predator Triton 500SE är en bra proxy för den typ av extraordinära prestanda/Lbs-förhållande du skulle få med 3080 eller 3080 Ti.

Acers termiska lösning på den här bärbara datorn är riktigt bra, och termisk avledning var inte ett problem under benchmarkingen. Naturligtvis kommer alla bärbara datorer att begränsas av Power eller Thermal throttling någon gång, men jag känner att den här kyllösningen är en av de bättre jag har tittat på.

“ÖVERSIKT HAR CONCEPT 5 UTMÄRKT PRESTANDA FÖR PRISET”

När man tittar på prestandan “för priset” kommer ConceptD 5 till en liten premie jämfört med en spelbärbar dator som Predator Triton 300 SE. Den har dock en mer exakt skärm, mer RAM-expansion och ett affärsvänligt utseende. Sammantaget har ConceptD 5 utmärkt prestanda för priset.

De SSD-prestandan är enastående, även jämfört med en arbetsstation som ThinkPad P15 Gen2. Observera att vi inte hade en RAID0-konfiguration i vår testenhet. Diskprestandan hos Predator Triton 500 SE med RAID0 visar vilken typ av IO-prestanda du bör få om du väljer alternativet 2TB RAID0.

Batteri-liv

Vi var imponerade av batteritiden för Acer ConceptD 5 eftersom den varade i mer än 9,1 timmar i kontorsproduktivitetstester*.

Den stora 100Wh batteri kapacitet i kombination med strömeffektiviteten hos i7-11800H + RTX 3060 combo är anledningen. Det är den typ av kapacitet som finns i Triton 500 SE i kombination med den högre effekteffektiviteten hos Triton 300 SE. Det bästa av världen, och en utmärkt balans för en kreativ bärbar dator.

Vanligtvis har sådana kraftfulla bärbara datorer märkbart kortare batteritid. Jag förväntar mig att de flesta använder den här datorn medan den är ansluten, men det är skönt att veta att du får förlängd batteritid för lågintensiva uppgifter.

*med “bästa batteri”-inställningar och en 110 NITs skärmljusstyrka.

Batteriets laddningshastighet är vanlig, och du kan hitta bättre prestationer inom det området. ThinkPad P15 Gen2 laddas nästan 2X snabbare för jämförbar batteristorlek.

Slutsats

Acer ConceptD 5 laptop (med i7-11800H + RTX 3060) är en fantastisk Creative laptop. Den har en affärsvänlig industriell design, spelliknande grafikprestanda och utmärkt skärmnoggrannhet.

Du kanske hittar lättare arbetsstationer med liknande specifikationer, men den kraftfulla GPU:n och det totala förhållandet mellan prestanda och pris hos ConceptD 5 gör den till en mycket övertygande kandidat för kreativa proffs. Den överlägsna batteritiden kan vara en faktor för dem som måste arbeta på språng.

“EN BRA KREATIV BÄRBAR”

Om du är ett upptaget proffs som vill kunna arbeta “på språng” men också ha en kraftfull Creative laptop när du är hemma, kan ConceptD 5 fylla båda rollerna, tack vare sin toppprestanda och stora batterikapacitet.

64 GB RAM och RAID0 SSD-alternativet kan skilja det från spelbärbara datorer i samma prisklass eftersom ingen av dessa är avgörande för spelare. En målmedvetet designad dator ökar värdet på slutprodukten.

Arkiverat i Datorer >Recensioner. Läs mer om Acer, Acer Laptops, Creative, Social Hit och Workstations.