ASUS ProArt Studiobook 16 recension (5900HX, RTX 3070)

ASUS ProArt Studiobook 16 recension (5900HX, RTX 3070)

ASUS ProArt Studiobook 16 är en av de mest intressanta så kallade “NVIDIA Studio” bärbara datorerna som finns på marknaden. Den här recensionen visar en annan aspekt av Creative Laptop-marknaden som vi ser skjuta i höjden under de senaste åren.

ASUS har sörjt för kreativa proffs i flera år och är en innovationsledare på många sätt för det marknadssegmentet. Om något, de flesta människor vet inte tillräckligt om ASUS historia av kreativ innovation. NVIDIA Studio-etiketten kommer att få ytterligare medvetenhet för ASUS.

Om du inte är bekant med NVIDIA Studio, följ länken och läs vår översikt. I ett nötskal är det en NVIDIA-plattform och en uppsättning krav för bärbara datorer som säkerställer att köpare enkelt kan identifiera kreativa bärbara datorer av hög kaliber.

NVIDIA Studio-mjukvaran prioriterar också DCC (Digital Content Creation) appars stabilitet och optimeringar framför spel, även om de fortfarande är mycket spelkapabla med liknande grafikprestanda.

Specifikationer höjdpunkter och alternativ

Vår specifika testenhet är utrustad enligt följande: Ryzen 9 5900HX CPU, 32 GB RAM, 2 TB lagring (1 SSD), 4K OLED-skärm och NVIDIA RTX 3070 GPU. Du kan konfigurera det för ca ~$2200 vid publiceringstidpunkten.

Konfigurationsalternativ

Beroende på din budget och dina behov erbjuder ASUS fler konfigurationer, med mer prisvärda processorer (Ryzen 7) eller dyrare sådana som Intel Xeon-linjen. Upp till 64 GB RAM stöds, vilket gör detta till en riktig arbetsstation.

Användare kan också välja “upp till” a GeForce RTX 3080 eller motsvarande arbetsstation som kallas NVIDIA A5000, som kan köra professionella drivrutiner inställda för DCC-appar. Om budgeten är mer begränsad är GeForce RTX 3060 också tillgänglig.

Förvaringsmöjligheterna är spännande. Går från 1TB till 8TBhar du också möjlighet att använda en RAID-0-konfiguration för att avsevärt öka prestandan genom att samla bandbredd över flera SSD:er.

Industridesign

ProArt Studiobook 16 använder en design helt i metall som känns extremt styv och robust. Det är därför jag inte är förvånad över att det går igenom MIL-STD 810H militära hållbarhetstester, något som inte många OEM-tillverkare gör.

Denna bärbara dator är en lätt arbetsstation, och dess 5,29 pund vikt är väl i linje med andra i den här kategorin, inklusive några som vi nyligen har recenserat: Acer Predator Triton 500 SE och Acer Concept D5.

Du kan hitta lättare kontorsproduktiva 16-tums bärbara datorer som Huawei MateBook 16, men du kommer att se att skillnaden i grafikprestanda är viktig. Mer om det senare.

Det finns en ytbehandling för att skydda metallen och till och med hålla fingeravtryck borta. Det är långt ifrån “fläckfritt”, men det är ett bra försök.

“MERKEL KOMFORT OCH PRODUKTIVITET”

Den mest anmärkningsvärda designfunktionen hos den bärbara datorn är ASUS urtavla placerad längst upp till vänster på styrplattan. Den är nedsänkt i chassit och sticker inte ut. Du känner det bara lite på tummen, så det kommer inte i vägen för dig. Om du trycker på ratten utlöses en åtgärd.

Vad urtavlan gör beror på sammanhanget. Till exempel, i Windows kommer ratten i allmänhet att styra ljusstyrkan eller volymen. Men dess verkliga kraft avslöjas när du använder den i Adobes Creative Cloud appar som erbjuder gott om stöd för dessa typer av enheter.

Jag är ingen designer, men jag använder Photoshop och Premiere. Användare kommer snabbt att anpassa sig till att ha denna urtavla, och den kommer att inducera avsevärd komfort och produktivitet, så det är en perfekt idé. Jämfört med en extern Dial-kringutrustning är den största skillnaden att din hand inte behöver röra sig lika mycket eftersom den är precis där nära tangentbordet.

För en snabb översikt av ASUS Dial, titta på den officiella teasern:

För ytterligare anpassning av ASUS Dial kan människor starta ASUS ProArt Creator Hub och skapa nya appprofiler, förutom att växla mellan olika prestandalägen eller kalibrera displayfärgerna. Videon nedan visar en bra översikt över funktionerna:

Tangentbord och styrplatta

Tangentbordet är placerat något högre för att rymma urtavlan, men överlag är det bekvämt och ändrar inte i grunden handens placering.

Tangentbordstangenterna är också något mindre än på vissa andra 16-tums bärbara datorer, vilket ger plats för den numeriska tangenten till höger och ratten.

DDC-appar kräver ofta inmatning av numeriska värden i redigeringsrutor, så att ha den numeriska tangenten kan göra stor skillnad när du arbetar. Å andra sidan skriver man något snabbare med större nycklar.

ASUS använder också tangentbordet som en fläktintag, vilket avsevärt ökar chassits kylluftflöde. Eftersom tung GPU-användning alltid begränsas av värme, gillar jag detta mycket. Den övergripande kyldesignen verkar mycket effektiv.

Styrplattan är stor och bekväm, men ytan är inte “klickig” och ASUS förlitar sig istället på tre fysiska knappar. Som en fråga om personlig preferens, skulle jag hellre ha de två fysiska styrplattans knappar placerade överst, som ThinkPad-bärbara datorer gör, istället för botten.

“STYRPLADSEN ÄR OCKSÅ EN DIGITALISERARE”

ProArt Studio 16:s Styrplattan är också en digitaliserare som stöder 1024 trycknivåer. Jag har inte provat pennan, men det verkar vara en bra integration med denna kreativa bärbara dator.

Hamnar

ProArt Studiobook 16 har en bra utbud av hamnar, och den officiella illustrationen nedan visar det mycket väl. Att integrera en RJ45-port är utmärkt eftersom många proffs behöver Gb Ethernet för nätverkslagring eller filöverföringar. En trådbunden anslutning är överlägsen den maximala WiFi-genomströmningen och latensen.

Jag skulle ha velat se en andra Thunderbolt 4-kontakt eftersom den ena kunde gå till en TB-docka, medan den andra kan ansluta direkt med en extern höghastighets TB4-lagringslösning.

Det finns en SD-kortläsare i full storlek (SD Express 7.0, 985 MB/s), vilket är bra, särskilt om du har att göra med massor av 4K-videofiler där denna typ av prestanda kan maximeras. HDMI-porten stöder upp till 8K/120Hz eller 10K/60Hz.

Ljudkvalitet

Harman Kardon-högtalarna ger bra och kraftfullt ljud. ASUS har valt ett intelligent sätt att placera de två primära högtalarna i framkanten av datorn.

Det är mycket bättre än att ha bottenskjutande högtalare, eftersom en del ljudenergi går direkt mot användaren. Den är dock inte lika kraftfull som fyrkantiga högtalare eller soundbars, som man kan se på vissa bärbara Lenovo Yoga-datorer.

Skillnaderna är tydligast om man pressar ljudet till 100 %, och det är där man kan upptäcka bristen på bas och surroundeffekt på ProArt Studiobook 16. Mycket bra, men inte den bästa.

Visa

Vår 16-tums 4K OLED-skärm har ett förhållande på 16:10, vilket generellt förbättrar produktiviteten tack vare det extra vertikala utrymmet jämfört med en 16:9.

Detta är en suverän display med överlägsen kontrast (1 000 000:1), ultrasnabb svarstid (2ms) och utmärkta ljusstyrkanivåer (550 NIT).

Professionella användare kommer att uppskatta 100 % DCI-P3 färgomfång och HDR True Black 500-certifieringen som kan vara mycket värdefull med spridningen av 4K HDR-inspelning.

Asus har inkluderat en del mjukvara för att ställa in och kalibrera färger, men kom ihåg att OLED-skärmar bör färgkalibreras för en specifik ljusstyrka om du vill ha det bästa resultatet.

Medan jag är okej med 4K OLED 60Hz skärmuppdatering hastighet, det är bra att veta att en 120 Hz IPS 2,5K-skärm också är tillgänglig. Den panelen borde också vara mer strömsnål om du behöver extra batteritid på språng.

Den övre ramen är värd för en webbkamera med en infraröd sensor som är kompatibel med Windows Hello ansiktsinloggningssystem. Det finns en mängd mikrofoner för bättre ljudinspelning, vilket borde göra stor skillnad i ljudkvaliteten för videokonferenser.

Prestanda

Som en lätt arbetsstation visar ASUS ProArt StudioBook 16 fantastiska prestanda i sin kategori. Du kan titta på siffror från Geekbench 5 (syntetiskt CPU-test) eller Cinebench R23 (3D-programvarurendering) för att se processorprestanda som ligger inom vad vi förväntar oss av den här konfigurationen.

Grafikprestanda är avgörande för Creative-appar, och det är där NVIDIAs GeForce RTX 3070 gör stor skillnad. Jag lägger till Huawei MateBook 16 som referens eftersom den har en fantastisk CPU, men ingen diskret grafik.

Det mer krävande 3DMark Port Royal-testet illustrerar den potentiella skillnaden mellan RTX 3060, 3070 och RTX 3080/A5000 GPU:er, eftersom du har valet mellan alla dessa.

Även om du tittar på “prestanda för priset,” (värdeerbjudande) ASUS ProArt Studiobook 16 ser väldigt bra ut. Du kan se att du kan få lite mer prestanda för pengarna.

Kom dock ihåg att spelcentrerade bärbara datorer som Acer Predator Triton 300 SE inte har kreativt centrerade element som ratten, styrplattans digitaliserare eller 64 GB maximalt RAM.

Acer ConceptD5 skulle vara en bättre DCC-bärbar datorjämförelse, och båda är hals mot hals när det kommer till värdeförslag, med en liten fördel för ASUS på grund av den bättre användarupplevelsen (dial+digitizer).

Slutligen är lagringsprestandan enastående, speciellt skrivhastigheten, en av de högsta. Om du väljer den valfria RAID0-konfigurationen bör du se siffror som liknar vår Predator Triton 500 SE som har en sådan inställning.

Batteri-liv

De 90Wh batterikapacitet är stor, och även om det är möjligt att hitta konkurrenter med 99Wh kapacitet på marknaden, kommer det inte att göra så stor skillnad i den verkliga världen.

I våra kontorsproduktivitetstester fick vi ungefär fyra timmars kontinuerlig användningoch folk kan förvänta sig att kunna titta på lokala videor i cirka 6 timmar med måttlig ljusstyrka.

Det kanske inte verkar så mycket, men dessa mycket kraftfulla datorer har en basenergiförbrukning som är mycket högre än din vanliga bärbara kontorsproduktivitet.

Du måste koppla in 240W strömförsörjning att köra med toppprestanda och tänk på att den är relativt skrymmande, vilket är helt standard: det är fallet för alla konkurrenter också.

Slutsats

ASUS ProArt Studiobook 16 är en utmärkt NVIDIA Studio-laptop. Den kombinerar rätt design, användarupplevelse (display, urtavla, digitaliserare), prestanda och prissättning. Det är det rätta valet för många användare, och integrationen av ratten och digitaliseraren kan spara pengar på två enheter som vanligtvis köps som kringutrustning.

En diskret GPU krävs för att uppnå maximal prestanda i många DCC-appar, och GeForce RTX 3070 med NVIDIA Studio-drivrutiner är ett formidabelt val. Alternativt har GeForce RTX 3060 ett utmärkt pris, prestanda och värmeförhållande.

“EN UTMÄRKT NVIDIA STUDIO LAPTOP”

I high-end är RTX 3080 eller A5000 fantastiska för snabba skurar av arbete, men kom ihåg att ihållande prestanda kan begränsas av kylning.

Data visar att den här bärbara datorn har en prestanda som är jämförbar med kraftfulla bärbara speldatorer eller företagsarbetsstationer. Det är dock ProArt Studiobook 16 genuint byggd för DCC-applikationer.

Det är en påminnelse om att prestanda inte är den enda produktivitetsfaktorn. Användarupplevelsen kan få någon att arbeta snabbare, mer effektivt och med högre fokus.

Detsamma gäller för att ha en mer bekväm upplevelse som gör att du arbetar längre, som OLED-skärmen som är optimerad för att minska ögonansträngningen.

Arkiverat i Datorer >Recensioner. Läs mer om Asus, Creative, Laptoprecensioner, Laptops och Social Hit.