Intel i9-12900K och i5-12600K recension: The Empire Strikes Back

Intel i9-12900K och i5-12600K recension: The Empire Strikes Back

Intel 12:e generationens kodnamn Alder Lake är den viktigaste Intel Core-arkitekturuppdateringen under det senaste decenniet. Vi tittar närmare på dess toppprestanda i CPU-tunga riktmärken och analyserar konsekvenserna för avancerade användare och spel-PC-entusiaster.

Vi har beskrivit arkitekturen utförligt i vår Intel Gen12 Alder Lake-översikt, men här är synen på hög nivå: Intel har anammat en heterogen X86-arkitektur som bäddar in två olika CPU-kärntyper, den “Prestanda” och “Effektiv” kärnor.

Jag ska inte gå in på hur de nya hårdvaru- och mjukvaruschemaläggarna fungerar och hur komplicerat det måste ha varit att bygga dem. Intel och Microsoft verkar ha gjort ett bra jobb. Vi ska titta på toppprestanda, så många trådar kommer att se likadana ut, oavsett vilken kärntyp de körs på. Vi siktar på maximalt hårdvaruutnyttjande här.

Jag förväntar mig att se mer nyans från schemaläggaren när vi ska testa Intels 12:e gen bärbara processorer, där den heterogena karaktären hos dessa nya processorer borde lysa ännu mer, särskilt när det gäller energieffektivitet. För bästa prestanda bör Windows 10-användare inte oroa sig för potentiella förbättringar i Windows 11:s uppdaterade schemaläggare.

Den nya arkitekturen låter Intel köra fler kärnor (upp till 16) och fler trådar (upp till 24) för att höja CPU-prestanda till nya nivåer. Jämför det med de 8 kärnorna / 16 trådarna i den senaste generationens Core i9-11900K, och det är lätt att se hur saker och ting skulle skalas snyggt för appar med massivt flertrådar.

“FLERA KÄRNOR OCH TRÅDAR FÖR NYA PRESTANDANIVÅER”

När det kommer till CPU-prestandamättnad kan typiska riktmärken som GeekBench och Cinebench vara bra proxyservrar, även om de inte kan återspegla alla verkliga situationer. Även om Intel tidigare var kritiskt mot Cinebench, har det riktmärket ett bra följe i den kreativa publiken, och Intel gör det nu riktigt bra på det.

Benchmarks är inte slutgiltiga applikationer, men de ger värdefull insikt för enskilda komponenter med rätt analys. Du kommer också att upptäcka att de ungefärlig många verkliga användningsfall ganska bra.

Om något kan vår titt på produktens “värde” (hastighet/pris) i slutet av recensionen vara de viktigaste kriterierna för “verkliga världen”, och det är vad jag skulle använda när jag köpte en CPU. Mer om det senare.

Intel Alder Lake CPU-riktmärken

Vi har använt det typiska kit som de flesta granskare har för den här testomgången, och skillnaderna kommer vanligtvis från mer eller mindre aggressiva kyllösningar. Moderkortsinställningarna lämnades till “standard” och vi har inte gjort några försök att överklocka denna konfiguration för tillfället.

Notera: vi använder Amazon affiliate länkar nedan, och vi kommer att få en liten provision om du stödjer oss genom att köpa från dessa.

Moderkort: ROG STRIX Z690-E Gaming WIFI
CPU:er: Intel Core i9-12900K (officiella specifikationer) och Intel Core i5-12600K (officiella specifikationer)
DDR5: Micron 2x32GB UDIMM DPARXPM001, PN MTC16C2085S1UC48BA1
CPU kylare: Thermaltake TOUGHAIR 110 140W TDP

Observera att Intels 12:e generationens processorer och Intel Z690-chipset stöder både DDR5- och DDR4-minnesmoduler, så du kommer förmodligen att behöva välja vilken, baserat på din budget. För tillfället har vi inte kört några DDR4-tester, så betrakta dessa siffror som det bästa scenariot ur RAM-synpunkt.

För kylning har vi en vanlig Thermaltake TOUGHAIR 110 CPU kylfläns klassad för 140W TDP. Det ska spegla vad du får i ett relativt standardbygge, utan vätskekylning eller exotiska (dyra) material. Det övergripande systemet är mycket tyst eftersom vi använder ett öppet fodral.

Tittar på både Geekbench och Cinebench poäng kommer du att inse att båda stressar processorerna mycket väl, och det är därför de tenderar att korrelera. I grund och botten är Intel tillbaka i toppen.

Du kommer att hitta mer eller mindre samma typ av resultat och rankningar på riktiga appar som kan mätta alla CPU-trådar till 100 %, som tunga CPU-photoshop-filter, CPU 3D-rendering, etc. Du kan köra massor av benchmarks och fortsätta se den här helhetsbilden .

“INTEL ÄR TILLBAKA PÅ TOPPEN”

Appar som förlitar sig på massiva datamängder drar nytta av den överlägsna DDR5-bandbredden, så om du är en professionell skulle jag rekommendera att välja den minnestypen. Spelare kan spara en slant med DDR4 eftersom spelutvecklare tenderar att optimera RAM-användningen för att få plats i prisvärda datorer.

Jag ska påpeka att spelen måste vara CPU-begränsade för att CPU:n ska påverka ramhastigheten kraftigt. Det händer mer troligt vid lägre upplösningar som 1080P eller något högre. När du skalar från 1080p till 1440p, 4K och 8K, blir grafikprocessorn fyllnadsgrad blir den primära begränsande faktorn när antalet pixlar ökar exponentiellt.

Spelutvecklare och 3D Engine-utvecklare lägger ner mycket tid (bokstavligen hundratals manår varje år) på att optimera för multithreading, så det är en bra satsning att ha en högtrådig CPU.

De mest avancerade 3D-motorerna har ett förrenderingspass där alla uppgifter är organiserade i beroendeträd och skickas till många trådar som maximerar CPU-användningen. Chansen är stor att Intels nya processorer kommer att göra mycket bra i många AAA-spel.

CAD- och kreativa proffs som kör specifika appar kan söka efter branschspecifika riktmärken. Men även utan att vara så kräsna kan de vara det påverkas av värdeförslaget av dessa nya CPU:er. När allt kommer omkring, pratar pengar.

Värdeförslag höjdpunkter

Intels nya processorer har utmärkt “absolut prestanda” i deras kategori. Du hittar mycket dyrare Intel Xeon- eller AMD ThreadRipper-processorer med något bättre prestanda till mycket högre priser, så “nej tack.”

Och det är därför det viktigaste måttet är “hur mycket CPU-hastighet får du för pengarna?” (prestanda / $)

Tittar på vår värde data nedan är Intel Core i5-12600K ($289) en fantastisk, och Core i9-12900K ($488) är långt före AMD:s formidabla Ryzen 9 5950X ($718) och 5900X ($484), än mindre 56900X ($2900). Alla dessa gatupriser är vad jag hittade vid publicering.

Och det är den andra aspekten av Intels nya stationära processorer. Denna nya Alder Lake-arkitektur ger bra prestanda för priset. Det är vad uppgifterna tydligt visar. Det gäller särskilt i5-12600K, som är billigare än AMD 5600X men presterar märkbart bättre.

Medan AMD-produkternas värde dominerade Intels senaste generationens i9-processorer, har Alder Lake-arkitekturen vänt stegen.

De flesta handlar efter processorer med en begränsad budget, och alla vill ha mest prestanda för varje spenderad dollar. Om något bör Intel Core i5-12600K vara ditt standardval, och om din budget tillåter är Core i9-12900K fantastisk.

“BRA PRESTANDA FÖR PRISET”

På tal om “värde” borde du kontrollera den totala kostnaden för ditt system, inklusive DDR5 och moderkortet. Båda kan vara dyra så här nära just nu, men saker och ting kan lätta snart.

Spelare kan tryggt hoppa in på denna nya Intel-plattform med framtidssäkra funktioner som PCIe 5.0 som borde hjälpa till med framtida grafikkort, DDR5 för det absolut snabbaste minnet och den nya Intel Z690-chipset som har bättre IO och bandbredd.

Energiförbrukning är vanligtvis inte en stor faktor för högpresterande stationära datorer, men jag vill påpeka att Core i9-12900K drar mer ström än sina AMD-konkurrenter vid hög arbetsbelastning. Om man skulle bygga en serverfarm kan detta vara ett ytterligare kriterium, men jag tror inte att det är någon stor faktor för individer.

Slutsats

Intel gjorde det! Jag visste inte om den här nya arkitekturen skulle leverera på den här nivån. Det var viktigt att se det i aktion, och resultaten talar för sig själva: Intel har återfått sin (gaming) CPU-krona.

“INTEL GJORDE DET!”

För IT-relaterad användning eller långvarig tung arbetsbelastning av arbetsstationstyp kanske du vill investera i en snygg kyllösning för att se till att värme inte begränsar prestandan. Jag var imponerad av hastigheten, även med en vanlig kylfläns.

Och jag misstänker det finns mer att upptäcka från Intels Alder Lake CPU-arkitektur. Dessa stationära processorer visar den typ av absolut toppprestanda vi kan få. Men de bärbara versionerna kommer utan tvekan att erbjuda nya nivåer av prestanda och batteritid (strömeffektivitet). Jag ser väldigt mycket fram emot det.

Arkiverat i Datorer > Spel. Läs mer om CPU, Editorspick, Intel, Processorer och Social Hit.