Lenovo Legion Tower 7i recension (RTX 3070, i7-11700KF)

Lenovo Legion Tower 7i recension (RTX 3070, i7-11700KF)

Förbyggda speldatorer har blivit mer attraktiva än någonsin på en tuff marknad för leveranskedjan, eftersom OEM-tillverkare ofta får kritiska komponenter som grafikkort snabbare och till lägre priser än konsumenterna.

Dock är köpare av speldatorer ofta försiktiga med om OEM:s speldator är lika utbyggbar och därför framtidssäker som en DYI-dator. Vi har tagit Lenovo Legion Tower 7i en runda och tog en närmare titt på dessa kritiska frågor, utöver prestationsmåtten.

Konfiguration som testad och alternativ

Vår specifika testenhet är utrustad med Intel i7-11700K CPU, 16 GB RAM (Kingston DDR4 @ 3 192 MHz), a GeForce RTX 3070 med 8 GB och en 1 TB Samsung SSD (modell MZVL21T0HCLR-00BL7). Vi uppskattar priset till cirka $2400.

11:e generationens Intel® Core™ i7-11700KF-processor (3,60 GHz, upp till 5,00 GHz med Turbo Boost, 8 kärnor, 16 trådar, 16 MB cache)
16 GB DDR4 3200MHz (2 x 8 GB)
1 TB PCIe SSD
NVIDIA® GeForce® RTX™ 3070 8GB
802.11AX (2 x 2) & Bluetooth® 5.0
170W vätskekylning
650W PSU

Jag har sett fler CPU-alternativ för detta torn, inklusive Intel i7-11700KF (ingen iGPU) och i9-10900K. Det finns också andra GPU-alternativ, inklusive RTX 2070 Super (8GB), RTX 3060 (12GB) och RTX 3080 (10GB).

Som sagt, jag förväntar mig att Lenovo uppdaterar den här modellen med nyare CPU och GPU när de kommer ut, så håll utkik efter de senaste specifikationerna. Denna design har funnits sedan Intels 10:e generationens processorer.

Industridesign

Chassit och den övergripande designen på en Gaming Desktop PC är avgörande eftersom många människor behåller sitt torn i åratal och byt ut de interna komponenterna med tiden. Till exempel äger jag ett Antec Lanboy luftrött/svart chassi köpt 2011, som nu är oklanderligt värd för den senaste Intel Gen12-plattformen.

De 34 liter, 27,6 lbs Legion Tower 7i har en snygg design med en enastående estetisk balans mellan “klassiskt” och “gaming” om du tänder LED-lamporna. Vår enhet har också transparent sidokåpa som tillvalvilket öppnar möjligheten att visa upp de interna komponenterna.

Vänster sida av fodralet är en solid metallpanel som döljer området för kablar. Sammantaget tycker jag att kablarna är snyggt gömda, och organisationen är ganska bra. Du behöver en Philips-skruvmejsel för att öppna sidopanelerna, men skruvarna är nästan i nivå med panelen.

Ljusmässigt har de interna 120 mm fläktarna (chassi+CPU-kylare) flera RGB-lysdioder som Lenovos Vantage-mjukvara kan styra. Det ser behagligt ut ur lådan, speciellt med den genomskinliga sidopanelen. Jag har inte ändrat det alls men du kan.

Kyl

Arrayen med tre fläktar på framsidan är en trendig funktion, och du kan hitta den typen av design i gör-det-själv-fodral som CORSAIR Carbide, MUSETEX Phantom och mer. Så ur lådan ser Legion Tower 7i något ut som en specialbyggd speldator.

Framsidan och toppen av fodralet är gjorda av en styvt metallnät som är bra för kylning och luftcirkulation. I praktiken är luftflödet lika bra som att lämna chassit öppet, men det ser fläckfritt ut samtidigt som det skyddar komponenterna.

Baksidan är också väl ventilerad ner till de perforerade Expansion Slot Covers. Det är den typen av detaljer där många OEM-tillverkare kan vara billiga, men jag uppskattar Lenovos uppmärksamhet på detaljer.

Luft kommer också in från botten, så Lenovo inkluderade en dammfilter att fånga upp det mesta av dammet. Det är superanvändbart om din dator står på golvet, men även på ett skrivbord är det en betydande inträngningspunkt för damm.

Den förinstallerade CPU flytande kylare med två 120 mm fläktar gör den interna volymen renare samtidigt som den förbättrar kylningen jämfört med en kylfläns. Ju dyrare och kraftfullare din CPU är, desto mer vill du ha (behöver) vätskekylning.

Den stora och väldigt tyst GPU har också mer än tillräcklig luftkylning och hålls till och med på plats med en biffigt GPU-fäste som skulle vara mycket användbart under transport till en LAN-fest. En enda 8-stifts strömkontakt driver den.

Vår 650W guld nätaggregat får en egen kylregion och är lite isolerad från resten av höljet för att undvika att PSU värmeläcker in i resten av chassit. Om du köper en kraftfullare GPU eller CPU kan din PSU vara lite annorlunda för att matcha strömkraven för ditt system.

Utbyggnad och uppgraderingar

Vad jag gillar med det här Legion Tower 7i är att den använder standardkomponenter genomgående. Visst är standard ATX-moderkortet i full storlek uttryckligen gjort för Lenovo, men du kan enkelt byta ut det mot ett annat, och det skulle fungera bra.

Att använda standardkomponenter är oerhört viktigt för många spelare eftersom vissa OEM-tillverkare använder egenutvecklade konstruktioner som är inkompatibla med PC-komponenter i detaljhandeln, vilket allvarligt kan begränsa kritiska uppdateringar som moderkort eller GPU.

Inuti hittar du två 2,5-tums SATA SSD/HDD-platser med kablar redo att anslutas (snyggt!). Jag använder inga SATA-enheter nuförtiden, men de är bekväma ur GB/$-synpunkt om du behöver mycket lagringsutrymme.

Det finns två 3,5-tums SATA-platser om du använder mekaniska enheter eller något som passar i samma utrymme. Totalt finns det sex SATA-anslutningar på moderkortet, om du skulle behöva fler.

För PCIe SSD:er är den förinstallerade enheten placerad nära CPU-platsen, och det finns en andra m.2-kontakt (totalt två) längst ner på moderkortet.

Om du behöver lägga till mer RAM-minne finns det totalt fyra platser, vilket i hög grad är standarden för stationära moderkort som inte är arbetsstationer. 16 GB borde vara okej för speländamål, och för DCC-arbete skulle jag höja det till 32 GB eller mer.

Hamnar

Det finns vanligtvis inga bekymmer om antalet tillgängliga portar på en stationär dator, och det finns mycket här på baksidan och toppen. Jag skulle dock ha velat se minst en Thunderbolt (TB)-port för att ansluta till en TB Dock.

Ibland kanske du vill använda den här typen av snabb dator som arbetsstation och att ha högre externa anslutningar är idealiskt.

Legion Tower 7i kommer inte med en extern WiFi-antenn, men WiFi 6 stöds för att säkerställa bra trådlös anslutning om din router stöder det. Alternativt gillar jag att ansluta speldatorer till den trådbundna nätverksporten för att få lägsta latens.

System prestanda

Som du kanske har dragit slutsatsen från specifikationerna för vår testenhet, CPU och grafikprestanda är mycket bra för sin kategori och återspeglar kvaliteten på komponenterna. Tack vare den utmärkta kyldesignen förväntar vi oss att denna CPU/GPU-kombo ska prestera så bra som termik (+omgivningstemperatur) och kraft tillåter.

Som standard är chassit väldigt tyst, även när GPU:n är på 100 % under längre perioder. Om man vill kan man försöka maxa fläktarna och öka bruset, men i praktiken tror jag inte att det är nödvändigt alls.

De 3DMark siffror visar denna konfiguration landar i den översta percentilen av alla tester, och det är helt förväntat. Om du vill använda den som en arbetsstation har jag lagt till Cinebench R23 benchmark (programvara 3D-rendering).

Som vi sa tidigare, om du behöver högre CPU-prestanda, titta på Core i9-alternativet eller vänta på en Intel 12:e generationens Alder Lake-version eftersom vi fick bra siffror med dem.

SSD-lagringen fungerar också ganska bra för en enda enhetskonfiguration och ligger väl i linje med vad vi förväntar oss för denna prisklass. Jag är inte medveten om något RAID0-alternativ, men det är vanligtvis inte högt upp på spelarnas prioriteringslista eftersom eventuella ytterligare dollar bör helst gå till en snabbare GPU.

Slutsats

Lenovo Legion Tower 7i får mig att se positivt på förbyggda speldatorer. Jag har alltid byggt mina datorer från grunden, och självklart ger DIY dig alltid 100 % kontroll som ingen OEM kan matcha.

Den här speldatorn är dock väldigt välbyggd, och jag skulle vara nöjd med denna Lenovo-design, och jag tror att många kunder och potentiella kunder håller med. Den här datorn uppfyller alla de kritiska design- och expansionsöverväganden jag letar efter.

Prestandan matchar vad vi förväntar oss av vår konfiguration, och datorns hastighet hålls inte tillbaka av kylning eller något annat tekniskt val. Vi ser en prestanda på gränsen för vad CPU/GPU/RAM-kombinationen kan göra. Om budgeten tillåter kan du välja en ännu högre GPU/CPU-konfiguration.

Med tanke på eftermarknadssituationen för PC kan det helt enkelt vara enklare och billigare att skaffa dessa komponenter via denna Lenovo PC istället för att bygga din dator.

Arkiverat i datorer. Läs mer om Gaming PC, Intel, Lenovo, Lenovo recensioner och NVIDIA.