Så här ändrar du bildskärmens uppdateringsfrekvens på Windows 10

Så här ändrar du bildskärmens uppdateringsfrekvens på Windows 10

För det mesta kommer en stor majoritet av bildskärmarna där ute med en 60Hz uppdateringsfrekvens, men det finns några som kommer med ännu högre uppdateringsfrekvenser som 144Hz. Dessa uppdateringsfrekvenser behöver dock inte fastställas som standard. Om du vill kan du faktiskt sänka bildskärmens uppdateringsfrekvens eller öka den.

Ändra bildskärmens uppdateringshastighet i Windows 10

    Klicka på din Start-meny
    Välj Inställningar > System > Display > Avancerade visningsinställningar Under Uppdateringshastighet väljer du den hastighet du vill ha. Om du inte ser det här alternativet fortsätter du att följa stegen nedan
    Klicka på “Visa adapteregenskaper”
    Välj fliken Monitor och välj den uppdateringsfrekvens du vill under “Skärmens uppdateringsfrekvens”.

Med detta sagt vill vi påpeka att du inte kan öka en bildskärms uppdateringsfrekvens utöver vad den kan. Till exempel, om din bildskärm slår ut vid 60Hz kan du inte stöta den till 90Hz, 120Hz eller 144Hz. Du kan bara gå lägre. Uppenbarligen betyder detta att användare med 60Hz-skärmar kommer att ha färre alternativ att välja mellan, men 60Hz är faktiskt väldigt anständigt ändå och du kan köra spel, titta på filmer, redigera foton eller videor utan problem.

Vad är en uppdateringsfrekvens?

För dem som kanske undrar över uppdateringsfrekvenser och varför det ibland kan vara viktigt, här är varför. En bildskärms uppdateringsfrekvens, vanligtvis mätt i hertz (Hz), avser i princip hur många gånger en bildskärms skärm uppdateras med nya bilder varje sekund. Dessa “nya” bilder kan vara allt från så vardagliga som textmarkören som blinkar på skärmen, till en film som spelas upp där det varje sekund finns en ny scen.

Uppdateringshastigheter kommer också att hjälpa till att avgöra hur smidiga animeringar ser ut på din skärm, så om du till exempel har en låg uppdateringsfrekvens och när du klickar på Start-menyn, kan du faktiskt se de olika animeringsramarna visas när menyn startas, kontra en hög uppdateringsfrekvens där animeringen framstår som smörig.

Är uppdateringsfrekvenser viktiga?

Det kan låta som att det är viktigt att ha en hög uppdateringsfrekvens, men det kanske inte alltid är fallet. Att ha en hög uppdateringsfrekvens innebär att du har ett bredare utbud av alternativ om du någonsin vill trappa ner. Samtidigt måste du också förstå att det finns en koppling mellan din bildskärms uppdateringsfrekvens och vad din PC klarar av.

Till exempel, om du har en undermålig konstruktion som kan lägga ut 30 fps vid de bästa tiderna och du betalar $1 000 på en 144Hz-skärm, så gör det ingen skillnad. Även om framerates och uppdateringsfrekvenser skiljer sig från varandra, är de fortfarande anslutna. Det omvända är sant där om du har en $5 000 speldator men en bildskärm som har en maximal uppdateringsfrekvens på 60Hz, kommer du inte att kunna uppskatta vad din rigg kan.

I det fallet kan du faktiskt stöta på problem som skärmrivning, där bildhastigheten överstiger den för din bildskärms uppdateringsfrekvens, vilket resulterar i en “rivning” i bilderna i din film eller spel.

Refresh Rate VS Framerates

Som vi nämnde avser uppdateringsfrekvenser hur många gånger en skärm uppdateras med ny information per sekund. Framerates hänvisar till hur många bildrutor som kan visas per sekund. Det låter nästan likadant, men det finns en skillnad.

Uppdateringshastigheten bestäms av din bildskärm, vilket betyder att den är ganska oberoende av din dators kapacitet. Du kan ha en helt fruktansvärd dator men din bildskärms uppdateringsfrekvens förblir oförändrad.

Framerates, å andra sidan, bestäms av din dators komponenter och hur kraftfull den är. Om du har en kraftfullare dator, mer RAM och en avancerad GPU kan du uppnå extremt höga bildhastigheter, ibland till och med högre än din bildskärms uppdateringsfrekvens.

Arkiveras i Datorer >Prylar. Läs mer om Displays, Microsoft, Monitors, Windows och Windows 10.