Samsung Galaxy S22 Ultra recension

Samsung Galaxy S22 Ultra recension

De Samsung Galaxy S22 Ultra är inte bara 2022 års uppdatering av den bästa Galaxy S. Det är också assimileringen av den sena Galaxy Note. Allmänheten väntade spänt på den här uppdateringen, särskilt Galaxy Note-fansvilket representerar en möjlighet för flera miljarder dollar för Samsung.

Nådde Samsung sina mål och hur bra är den nya Galaxy S22 Ultra? Låt oss ta reda på det genom att gå igenom de kritiska aspekterna av denna Android-smarttelefon.

Observera att vi har både Samsung olåsta Galaxy S22 Ultra och AT&T Galaxy S22 Ultra-enheterna. Den primära skillnaden mellan de två är att AT&T-enheten bara fungerar på AT&T-nätverket, och den kommer också med AT&T-specifika appar för säkerhet, anti-spam eller kundsupport (AT&T har många Android-appar btw).

Industridesign

Samsung Galaxy S22 Ultras design återspeglar dess Galaxy Note-arv med en mer rektangulär design, vilket gör det möjligt att garagea S-Pen i chassit. Chassit är extremt styvt och tillverkat av aluminium och glas (Corning Gorilla Glass Victus+ fram och bak). Detta nya glas är 12,5 % starkare än förra årets.

Baksidans yta är resistent mot fingeravtrycksfläckar, vilket hjälper telefonen att behålla sitt “rena utseende” om du inte använder ett fodral. Samtidigt känns den inte (för) hal, och jag är frestad att använda den utan skyddsfodral.

Samsung har ett utmärkt utbud av fodral, men den här gången tittade jag också på Incipio Duo-fodralet (rött, nedan) eftersom det erbjuder ett utmärkt skydd för den extra försiktiga användaren. Tunna kolväskor kan vara ett bra alternativ, men jag har inte hittat något som jag gillar.

Bredden på telefonen gör den behaglig att hålla i handen (jag bär handskar i M-storlek), något som inte alltid stämmer för stora telefoner, som iPhone 13 Max och andra som jag tycker är “för breda” (för mig) ). Att ha ett tunt eller inget fodral gör telefonen lite mer bekväm att bära i byxfickor. Det är en stor telefon.

På baksidan är integrationen av kamerans moduler superb. Medan många OEM-tillverkare nu kopierar Samsungs S21-kameramodul, introducerar Galaxy S22 Ultra denna nya design som tar bort mycket av “kamerabulten”-volymen. Det är en ganska industriell designprestation.

Den enda nackdelen med denna kameradesign är den potentiella ansamlingen av damm runt linserna om du tittar noga. Vi återkommer till kamerans hårdvara och prestanda senare.

S-Pen-integreringen i chassit är imponerande. “Intern volym” är den mest värdefulla varan i smartphonevärlden. Att skära så mycket internt utrymme inuti telefonen är fenomenalt och en hård inträdesbarriär för potentiella konkurrenter, särskilt eftersom telefonen är vattentät (IP68-klassning).

Samsungs One UI 4.0 användargränssnittet introducerar också snygga designfunktioner, som “färgpaletter” som kommer att matcha gränssnittet till dina tapetfärger på ett smakfullt sätt. Många föredrar Samsungs One UI framför Androids ursprungliga gränssnitt, men det är en fråga om preferenser.

Visa

De 6,8 tum 3200×1440 dynamisk AMOLED 2X-skärm erbjuder utmärkt prestanda, inklusive en galen toppljusstyrka på 1750 NIT och enastående färgnoggrannhet. Även i fullt dagsljus förblir bildskärmens bildkvalitet fantastisk, och på natten visar den perfekta svärta och exakta färger.

“EN STOR DEMONSTRATION AV SAMSUNGS OLED-MASTERY”

De 1-120Hz variabel uppdatering ger extrem mjukhet under rullning och spelsessioner samtidigt som det påverkar batteritiden endast när det absolut behövs. Det är förmodligen den bästa mobilskärmen man kan köpa för pengar och en bra demonstration av Samsungs OLED-mästerskap.

Under displayen hittar du en Ultraljuds fingeravtrycksläsare det är väldigt snabbt och känns väldigt likt vår S21 Ultra.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är utmärkt och en av de bästa du får på en smartphone. Det är bra för filmer, podcasts eller musik. Jag gillar att lämna telefonen på köksbänken med högtalarna som spränger iväg när jag lagar mat eller förbereder något.

Pen Experience

Visst fungerar displayen med den integrerade S-Pen, och jag tyckte att pennupplevelsen var fantastisk. Responsen är utmärkt (2,8 ms latens mot 9 ms tidigare), och pennan känns väldigt exakt. Vanligtvis görs det genom att minska tjockleken på skikten mellan skärmens glas och avkänningsytan.

Mer viktigt, S-Pen stöds av en rad robusta applikationer som verkligen förstärker dess användbarhet. Ur förpackningen stöder Samsung de vanligaste användningsfallen, inklusive att göra anteckningar på skärmdumpar (Smart Select), foton och snabba anteckningar (på en låst skärm) på en nästan oändligt lång sida.

Galaxy Note var en produktlinje för flera miljarder dollar, och jag kan bekräfta det Galaxy Note-fans kan säkert byta över till Galaxy S22 Ultra. Om något är pennupplevelsen så bra att den kan tvinga vissa användare att prova en Galaxy Tab S8 eller Galaxy Book2.

Precis som tidigare går det även att använda pennans knapp för att utlösa kamerans slutare eller gå till nästa presentationsbild.

Kameraprestanda

Samsung Galaxy S22 Ultras kamerahårdvaruinställning är mycket lik S21 Ultrasspeciellt när det gäller Primary och Ultrawide kameror.

Vissa interna komponenter byttes ut, som Sony IMX754-sensorn som tar över Samsung S5K3J1 för båda zoomkamerorna, men den optiska prestandan bibehålls utan att det märks mycket visuell skillnader.

Vårt Camera HW-riktmärke visar en försumbar elektrooptikskillnad mellan kamerahårdvaran S21 Ultra och S22 Ultra. Det bekräftas av bilder vi har tagit och objektiva mätvärden för fotokvalitet. Ändå gör denna nivå fortfarande S22 Ultra till en märkbart bättre fotoshooter än iPhone 13 Pro i utmanande natt- eller zoomsituationer.

Jag tycker att det är en besvikelse att iPhone 13 Pro fortfarande måste förlita sig på en automatisk 3-sekunders exponering i vissa svaga ljusförhållanden. High-end konkurrenter har tagit dessa bilder på 0,4 sekunder eller mindre i flera år. Det är ett klassiskt tecken på sämre optik och ISO-intervall.

Ur en mer subjektiv synvinkel har Samsung gjort några bildfiltrering ändras till lite påverka skottens likhet. För att visa “förbättringar” eller åtminstone “skillnader” ökar OEM-tillverkare ofta programvara skärpa, färgmättnad och upplevd ljusstyrka för nattbilder. Dessa ändringar påverkar i första hand fotots “stil” och inte den inneboende “objektiva kvaliteten”.

Med denna strategi, “vissa” visuella skillnader mellan två nästan likvärdig (bakre) kamerahårdvara generationer kan påvisas. Jag förväntar mig att ändringarna kommer att verka “behagligare” för de flesta användare eftersom detta motsvarar att lägga till lite mer socker till en sötsak. Jag uppskattar också att det är möjligt att välja mellan “naturlig” och “ljus” bildjustering med Selfie-kameran.

S22 Ultra presterar mycket bra i extremt svagt ljus när iPhone 13 pro behöver en lång exponering

Bildens subjektiva inställning illustreras bäst med 30X och 100X digital zoom där uppskalningsmjukvaran är allt. Samsung finjusterade sin uppsamplingsalgoritm för att göra vissa kanter mer visuellt behagliga, och användare kommer att uppfatta skillnaden i många foton. Som sagt, detaljer eller struktur är jämförbara med S21U.

Foto taget med den primära kameran. Vi zoomar in på den här byggnaden på det röda torget
Detta är 100X digital zoom

Med Samsungs AI Stereo Depth mapping, får användare en mer exakt “bokeh”-oskärpa med färre konturfel i porträttläge. Det är ett område där kontinuerliga mjukvaruframsteg görs oberoende av kamerans indatakvalitet.

Vissa förändringar kommer från bättre beräkningsfunktioner som möjliggörs av 2022 Snapdragon-plattformen, som videoformat med hög bithastighet HDR 10+ eller bättre stabilisering. Videoinspelning är en stor fördel av den ökade bildbehandlingshastigheten eftersom viss bearbetning som tidigare endast tillämpats på stillbilder nu kan användas i videor.

“DU KAN INTE GÅ FEL MED DENNA KAMERA”

Samsung har lagt ner mycket ansträngning på sin kameramjukvara, och jag skulle uppmuntra dig att utforska alla funktioner, särskilt Single-take-funktionen. “Pro”-alternativen och kontrollerna över ljudinspelning, manuellt läge och motivspårning kommer att vara mest intressanta för mer avancerade användare.

Sammantaget perfektionerar Galaxy S22 Ultras kamera upplevelsen som Samsung power-användare är vana vid, med en fylligare, bättre användarupplevelse. Kort sagt, du kan inte gå fel med den här kameran i något sammanhang.

System prestanda

Vår Galaxy S22 Ultra drivs av Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen1 processorplattform, som vi förklarade och jämförde rikligt. Den verkliga prestandan matchar våra förväntningar utmärkt grafikprestanda.

Tänk på att du kan få bättre “uthållig prestanda” med en skrymmande “spelenhet” som har ett större kylsystem för mycket långa spelsessioner. Som sagt, Samsungs kylsystem är ett av de bästa du kan få i en så tunn telefon.

Det finns också 8 GB (modellen vi har) och 16 GB alternativ för RAM. Hur mycket du behöver beror på vad du gör med telefonen, 8GB är lite tråkigt eftersom S21U hade 12GB, men de flesta klarar sig med 8GB. Om du gillar att ha många appar installerade och potentiellt köra i bakgrunden, är 16GB-modellen att föredra.

Både WIFI 6E- och 5G-anslutningen visar utmärkt prestanda, och vi har mätt topphastigheter på 413/612 Mbps till Internet med vår 1 Gbps kontorsanslutning + Netgear AX12 router. Med 5G beror det på din lokala nätverkskvalitet, men vissa människor har turen att uppleva 150-200 MBps i verkliga situationer, vilket är imponerande. Med mmWave 5G (främst Verizon) kan du till och med nå mycket högre hastigheter, men täckningen är inte lika utbredd.

Batteri-liv

Med en batterikapacitet på 5000 mAh, Samsung Galaxy S22 Ultra klarar sig ganska bra i de stora, avancerade Android-smarttelefonerna. Den har en batteritid som är jämförbar med S21 Ultra och kan enkelt hålla Google Pixel 6 Pro och Xiaomi 12 Pro borta.

Jag håller med om många oberoende tester av batteritid som visar att du kan få 8-9 timmars faktisk skärmtid med en blandning av surfning, strömmande video och spela spel. De flesta människor klarar av sin dag utan att oroa sig för att få slut på juice.

Galaxy S22 Ultra kan ladda med en topphastighet på 45W (trådbunden), men tänk på att ingen sådan laddare medföljer i kartongen. Istället är det ett tillbehör för $49,99. Alternativt kan du använda icke-Samsung högeffektskompatibel med USB PD-standarden (Power Delivery). Jag gillar att använda de små 45/65W nätaggregaten från de senaste Lenovos bärbara datorer.

Slutsats

De Samsung Galaxy S22 Ultra bär på arvet från den mycket älskade Galaxy Note-serien. För Galaxy Note 20 Ultra-ägare är detta en vettig uppgradering. De kommer att hitta allt de älskade med sin telefon, inklusive en välbekant formfaktor (och mer!), uppdaterad med Samsungs bästa kameraerbjudande och dagens bästa chip- och trådlösa tekniker.

“UTMÄRKT PÅ ALLT”

Galaxy S21 Ultra-ägare kan för det mesta stanna kvar nu, om de inte vill ha S-Pen-upplevelsen eller en snabbare datorplattform för förbättrad spel- eller videoinspelning. Många av förbättringarna är inkrementella, och det skulle vara förståeligt att vänta på nästa uppgraderingscykel om du redan äger fjolårets bästa från Samsung.

Galaxy S22 Ultra är en fantastisk och väl avrundad avancerad smartphone som många redan hävdar är USA:s bästa Android-smartphone 2022. Det kan vara sant, men det är för tidigt att dra den slutsatsen. Många konkurrenter på den här prisnivån kanske har en extra styrka här och där, men Galaxy S22 Ultra är det utmärkt på allt, och det kan vara en svajfaktor för kompromisslösa användare.

Jag rekommenderar starkt den här telefonen om du har råd, särskilt eftersom Samsung åtar sig 4 år av Android OS-uppdateringar.

Arkiverat i Mobiltelefoner > Recensioner. Läs mer om Android, Samsung, Samsung Recensioner, Smartphone recensioner och Social Hit.